VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Podmienky a poplatky za prevádzku motorových člnov a plachetníc v Chorvátsku

Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších destinácií pre jachtárov a majiteľov motorových člnov vďaka svojim nádherným pobrežiam, stovkám ostrovov a priaznivým podmienkam na plavbu. Ak plánujete dovolenku na lodi v Chorvátsku, je dôležité poznať základné pravidlá a legislatívu, ktoré sa vzťahujú na prevádzku motorových člnov a plachetníc. Tento článok vám poskytne komplexný prehľad o podmienkach kotvenia, legislatíve, potrebných povoleniach, poplatkoch a možnostiach kotvenia.

Legislatívne požiadavky a potrebné povolenia na riadenie lodí

Pre prevádzku motorového člna alebo plachetnice v Chorvátsku je potrebné mať príslušné povolenie. Chorvátske úrady uznávajú medzinárodné osvedčenia, ako napríklad International Certificate of Competence (ICC). Ak nemáte toto povolenie, môžete si ho v Chorvátsku zabezpečiť po absolvovaní skúšok na mieste.

Registrácia lodí

Každá loď, ktorá chce plávať v chorvátskych vodách, musí byť registrovaná a mať platné lodné doklady. Pre zahraničné lode je potrebné mať aj platné poistenie zodpovednosti za škody spôsobené tretím osobám. Loď nemusí byť registrovaná v Chorvátsku; môže mať aj inú registráciu, avšak musí spĺňať všetky požiadavky chorvátskych úradov.

Povinné vybavenie lodí

Chorvátske námorné predpisy stanovujú minimálne povinné vybavenie lodí. To zahŕňa záchranné vesty pre všetky osoby na palube, hasiace prístroje, záchranný kruh, navigačné svetlá a ďalšie bezpečnostné vybavenie. Je dôležité sa uistiť, že vaša loď spĺňa všetky tieto požiadavky pred vyplávaním.

Podmienky kotvenia a poplatky

Oficiálne maríny a prístavy

Chorvátsko má rozsiahlu sieť marín a prístavov, kde môžete legálne kotviť. Maríny sú vybavené všetkými potrebnými zariadeniami, ako sú elektrické prípojky, voda, sprchy, toalety, reštaurácie a obchody. Kotvenie v marínach je však spoplatnené a cena sa môže líšiť v závislosti od sezóny, veľkosti lode a vybavenosti maríny. Ceny sa zvyčajne pohybujú od 50 do 150 eur za noc.

Kotvenie v prístavoch a kotvištiach

Okrem marín môžete kotviť aj v menších prístavoch a kotvištiach, ktoré sú často lacnejšie, ale môžu mať obmedzené vybavenie. V niektorých prístavoch sa platí poplatok za kotvenie, ktorý je obvykle nižší ako v marínach. Poplatky sa pohybujú okolo 20 až 50 eur za noc.

Kotvenie na otvorenom mori (kotvenie na divoko)

Kotvenie na otvorenom mori, známe ako kotvenie na divoko, je v Chorvátsku povolené, ale platia tu niektoré pravidlá. Môžete kotviť mimo vyhradených zón a chránených oblastí, ale musíte dodržiavať bezpečnostné pravidlá a zabezpečiť, aby loď bola správne zakotvená. Nie je povolené kotviť v chránených prírodných oblastiach a národných parkoch bez povolenia.

Kotvenie v chránených oblastiach

Chorvátsko má niekoľko národných parkov a chránených prírodných oblastí, ako sú Kornati, Brijuni alebo Mljet. V týchto oblastiach platia prísne pravidlá pre kotvenie a často je vyžadované špeciálne povolenie. Poplatky za kotvenie v národných parkoch môžu byť vyššie a je potrebné sa informovať vopred o podmienkach a poplatkoch.


DOM NA PREDAJ

Zadar

2.290.000 €



Poplatky za plavbu

Navigačné poplatky

Pri plavbe v chorvátskych vodách je potrebné zaplatiť navigačný poplatok, ktorý sa platí raz ročne a závisí od dĺžky lode. Tento poplatok zahŕňa využívanie navigačných zariadení a služieb, ako sú majáky a bóje. Poplatok sa pohybuje od 50 do 200 eur v závislosti od dĺžky lode a konkrétnych služieb.

Poplatok za pobyt na mori

Ďalším poplatkom, ktorý je potrebné zaplatiť, je poplatok za pobyt na mori, známy aj ako turistický poplatok. Tento poplatok sa platí za každú osobu na palube a jeho výška závisí od dĺžky pobytu a sezóny. Poplatok sa obvykle pohybuje okolo 1 až 2 eur za osobu a deň.

Poistenie lodí

Každá loď, ktorá pláva v chorvátskych vodách, musí mať platné poistenie zodpovednosti za škody spôsobené tretím osobám. Cena poistenia sa líši podľa veľkosti a typu lode, ale zvyčajne sa pohybuje od 100 do 300 eur ročne.

Možnosti kotvenia zadarmo

Kotvenie v odľahlých zátokách

Chorvátsko ponúka mnoho odľahlých a malebných zátok, kde môžete kotviť zadarmo. Tieto zátoky nie sú vybavené žiadnym zariadením, ale poskytujú pokoj a súkromie. Pri kotvení v týchto oblastiach je dôležité dbať na ochranu životného prostredia a rešpektovať miestne pravidlá.

Kotvenie pri malých ostrovčekoch

Ďalšou možnosťou je kotvenie pri menších, neobývaných ostrovčekoch. Tieto ostrovčeky ponúkajú krásne a pokojné miesto na zakotvenie, často bez akýchkoľvek poplatkov. Opäť je dôležité dodržiavať všetky pravidlá a neznečisťovať okolitú prírodu.


DOM NA PREDAJ

Jelsa

1.000.000 €



Úrady a odkazy

Štátna správa pre námornú dopravu

V Chorvátsku dohliada na všetky aspekty námornej dopravy Štátna správa pre námornú dopravu (Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure). Viac informácií o požiadavkách na lode a plavbu nájdete na ich oficiálnych stránkach mmpi.gov.hr.

Chorvátsky jachtársky zväz

Chorvátsky jachtársky zväz (Croatian Sailing Federation) poskytuje informácie a podporu pre jachtárov. Viac informácií nájdete na ich stránkach www.hjs.hr.

Informácie o poplatkoch a registrácii lodí

Podrobné informácie o poplatkoch, registrácii lodí a ďalších legislatívnych požiadavkách nájdete na stránkach Štátnej správy pre námornú dopravu mmpi.gov.hr.

Podmienky riadenia lodí podľa veľkosti a výkonu motora

V Chorvátsku platia špecifické pravidlá a predpisy týkajúce sa riadenia lodí, ktoré sa líšia podľa veľkosti lode a výkonu motora. Tieto pravidlá sú navrhnuté tak, aby zabezpečili bezpečnosť na mori a zodpovedajúcu úroveň znalostí a zručností u kapitánov lodí.
Malé lode a člny Pre riadenie malých lodí a člnov s dĺžkou do 2,5 metra a motorom s výkonom do 5 HPnie je v Chorvátsku potrebné žiadne špeciálne povolenie. Tieto malé lode možno riadiť bez povolenia, čo je ideálne pre krátke rekreačné výlety blízko pobrežia.
Lode s dĺžkou nad 2,5 metra a motorom s výkonom nad 5 HP Pre všetky lode s dĺžkou presahujúcou 2,5 metra alebo s motorom s výkonom presahujúcim 5 HP je potrebné mať platné povolenie. Medzi najčastejšie povolenia patria:
  • Boat Skipper Category A (Voditelj brodice kategorije A): Toto povolenie je určené pre lode do dĺžky 7 metrov s motorom do výkonu 15 kW. Platí pre vnútrozemské a príbrežné vody.
  • Boat Skipper Category B (Voditelj brodice kategorije B): Toto povolenie je určené pre lode do dĺžky 30 BT (Bruttotonnáž) bez obmedzenia výkonu motora. Platí pre pobrežnú plavbu a zahŕňa oblasť až 12 námorných míľ od pevniny alebo najbližšieho ostrova.
  • Yacht Master Category A (Yachtmaster kategorije A): Toto povolenie je určené pre lode s celkovou dĺžkou presahujúcou 30 BT a je platné pre plavbu do 200 námorných míľ od pobrežia.
  • Yacht Master Category B (Yachtmaster kategorije B): Toto povolenie je určené pre lode bez obmedzenia dĺžky alebo výkonu a je platné pre plavbu na celom svete.

Výnimky a ďalšie podmienky

  • Výnimky pre plachetnice U plachetníc, ktoré používajú iba plachty a nemajú pomocný motor, alebo ak je motor vypnutý a nepoužíva sa počas plavby, môžu platiť určité výnimky. Je však vždy odporúčané mať zodpovedajúce povolenie pre prípad, že by bolo potrebné použiť motor v núdzovej situácii.
  • Mladiství Osoby mladšie ako 18 rokov môžu riadiť malé lode do dĺžky 7 metrov a s motorom do výkonu 15 kW, ale musia byť pod dohľadom osoby staršej ako 18 rokov, ktorá má príslušné povolenie.



DOM NA PREDAJ

Pakoštane

490.000 €



Získanie povolenia

Ak chcete získať povolenie na riadenie lode v Chorvátsku, musíte absolvovať kurz a zložiť skúšku na jednej z akreditovaných námorných škôl alebo inštitúcií. Tieto kurzy zahŕňajú teoretickú aj praktickú časť, zameranú na navigáciu, bezpečnosť na mori a manipuláciu s loďou.

Odkazy na príslušné úrady

  • Štátna správa pre námornú dopravu (Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure): Informácie o požiadavkách na povolenia a registráciu lodí. mmpi.gov.hr.
  • Chorvátsky jachtársky zväz (Croatian Sailing Federation): Informácie a podpora pre jachtárov. www.hjs.hr.


Prevádzka lodí v Chorvátsku vyžaduje dodržiavanie stanovených pravidiel a predpisov, ktoré zahŕňajú získanie zodpovedajúceho povolenia podľa veľkosti lode a výkonu motora. Znalosť týchto pravidiel vám umožní bezpečne a legálne si užiť vašu plavbu v krásnych chorvátskych vodách.

Plavba v Chorvátsku je nezabudnuteľným zážitkom, ale je dôležité byť dobre pripravený a poznať miestnu legislatívu a pravidlá. S týmto sprievodcom budete mať prehľad o potrebných povoleniach, podmienkach kotvenia, poplatkoch a možnostiach kotvenia. Pri dodržiavaní týchto pravidiel si môžete užiť bezpečnú a pohodovú dovolenku na lodi v jednom z najkrajších pobrežných regiónov sveta.

DOM NA PREDAJ

Stara Novalja

1.520.000 €