VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Uvjeti i naknade za upravljanje motornim čamcima i jedrilicama u Hrvatskoj

Hrvatska je jedna od najpopularnijih destinacija za jedriličare i vlasnike motornih čamaca zahvaljujući svojim prekrasnim obalama, stotinama otoka i povoljnim uvjetima za plovidbu. Ako planirate odmor na brodu u Hrvatskoj, važno je poznavati osnovna pravila i zakone koji se primjenjuju na upravljanje motornim čamcima i jedrilicama. Ovaj članak će vam pružiti sveobuhvatan pregled uvjeta sidrenja, zakonodavstva, potrebnih dozvola, naknada i mogućnosti sidrenja.

Zakonodavni zahtjevi i potrebne dozvole za upravljanje brodovima

Za upravljanje motornim čamcem ili jedrilicom u Hrvatskoj potrebno je imati odgovarajuću dozvolu. Hrvatske vlasti priznaju međunarodne certifikate, poput International Certificate of Competence (ICC). Ako nemate ovu dozvolu, možete je dobiti u Hrvatskoj nakon polaganja ispita na licu mjesta.

Registracija brodova

Svaki brod koji želi ploviti u hrvatskim vodama mora biti registriran i imati važeće brodske dokumente. Za strane brodove potrebno je imati i važeće osiguranje od odgovornosti za štete prouzročene trećim osobama. Brod ne mora biti registriran u Hrvatskoj; može imati i drugu registraciju, ali mora ispunjavati sve zahtjeve hrvatskih vlasti.

Obvezna oprema brodova

Hrvatski pomorski propisi određuju minimalnu obveznu opremu brodova. To uključuje prsluke za spašavanje za sve osobe na brodu, vatrogasne aparate, pojaseve za spašavanje, navigacijska svjetla i drugu sigurnosnu opremu. Važno je osigurati da vaš brod ispunjava sve te zahtjeve prije isplovljavanja.

Uvjeti sidrenja i naknade

Službene marine i luke

Hrvatska ima opsežnu mrežu marina i luka gdje možete legalno sidriti. Marine su opremljene svim potrebnim sadržajima, poput priključaka za struju, vode, tuševa, toaleta, restorana i trgovina. Međutim, sidrenje u marinama se naplaćuje, a cijena može varirati ovisno o sezoni, veličini broda i opremljenosti marine. Cijene se obično kreću od 50 do 150 eura po noćenju.

Sidrenje u lukama i sidrištima

Osim marina, možete sidriti i u manjim lukama i sidrištima, koja su često jeftinija, ali mogu imati ograničene sadržaje. U nekim lukama se naplaćuje naknada za sidrenje, koja je obično niža nego u marinama. Naknade se kreću oko 20 do 50 eura po noćenju.

Sidrenje na otvorenom moru (divlje sidrenje)

Sidrenje na otvorenom moru, poznato kao divlje sidrenje, dozvoljeno je u Hrvatskoj, ali postoje neka pravila. Možete sidriti izvan označenih zona i zaštićenih područja, ali morate poštovati sigurnosna pravila i osigurati da je brod pravilno usidren. Nije dozvoljeno sidriti u zaštićenim prirodnim područjima i nacionalnim parkovima bez dozvole.

Sidrenje u zaštićenim područjima

Hrvatska ima nekoliko nacionalnih parkova i zaštićenih prirodnih područja, poput Kornata, Brijuna ili Mljeta. U tim područjima vrijede stroga pravila za sidrenje i često je potrebna posebna dozvola. Naknade za sidrenje u nacionalnim parkovima mogu biti više i potrebno je unaprijed se informirati o uvjetima i naknadama.


KUĆA NA PRODAJU

Bokanjac

350.000 €



Naknade za plovidbu

Navigacijske naknade

Pri plovidbi u hrvatskim vodama potrebno je platiti navigacijsku naknadu, koja se plaća jednom godišnje i ovisi o duljini broda. Ova naknada uključuje korištenje navigacijskih uređaja i usluga, poput svjetionika i bova. Naknada se kreće od 50 do 200 eura, ovisno o duljini broda i specifičnim uslugama.

Naknada za boravak na moru

Još jedna naknada koja se mora platiti je naknada za boravak na moru, poznata i kao turistička naknada. Ova naknada se plaća za svaku osobu na brodu, a iznos ovisi o duljini boravka i sezoni. Naknada se obično kreće oko 1 do 2 eura po osobi dnevno.

Osiguranje brodova

Svaki brod koji plovi u hrvatskim vodama mora imati važeće osiguranje od odgovornosti za štete prouzročene trećim osobama. Trošak osiguranja varira ovisno o veličini i tipu broda, ali obično se kreće od 100 do 300 eura godišnje.

Mogućnosti besplatnog sidrenja

Sidrenje u udaljenim uvalama

Hrvatska nudi mnoge udaljene i slikovite uvale gdje možete sidriti besplatno. Ove uvale nisu opremljene nikakvim sadržajima, ali pružaju mir i privatnost. Pri sidrenju u tim područjima važno je voditi računa o zaštiti okoliša i poštovati lokalna pravila.

Sidrenje kod malih otočića

Još jedna mogućnost je sidrenje kod manjih, nenaseljenih otočića. Ovi otočići nude prekrasno i mirno mjesto za sidrenje, često bez ikakvih naknada. Opet je važno poštovati sva pravila i ne zagađivati okolinu.


KUĆA NA PRODAJU

Pitve

179.000 €



Nadležna tijela i poveznice

Državna uprava za pomorski promet

U Hrvatskoj Državna uprava za pomorski promet (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture) nadzire sve aspekte pomorskog prometa. Više informacija o zahtjevima za brodove i plovidbu možete pronaći na njihovoj službenoj stranici mmpi.gov.hr.

Hrvatski jedriličarski savez

Hrvatski jedriličarski savez (Croatian Sailing Federation) pruža informacije i podršku za jedriličare. Više informacija možete pronaći na njihovoj stranici www.hjs.hr.

Informacije o naknadama i registraciji brodova

Detaljne informacije o naknadama, registraciji brodova i drugim zakonodavnim zahtjevima možete pronaći na stranici Državne uprave za pomorski promet mmpi.gov.hr.

Uvjeti upravljanja brodovima prema veličini i snazi motora

U Hrvatskoj vrijede specifična pravila i propisi za upravljanje brodovima, koja se razlikuju ovisno o veličini broda i snazi motora. Ova pravila su dizajnirana kako bi se osigurala sigurnost na moru i odgovarajuća razina znanja i vještina kod kapetana brodova.
Mali brodovi i čamci Za upravljanje malim brodovima i čamcima duljine do 2,5 metra i s motorom snage do 5 PS nije potrebna nikakva posebna dozvola u Hrvatskoj. Ovi mali brodovi mogu se upravljati bez dozvole, što je idealno za kratke rekreativne izlete blizu obale.
Brodovi duljine preko 2,5 metra i s motorom snage preko 5 PS Za sve brodove duljine preko 2,5 metra ili s motorom snage preko 5 PS potrebna je važeća dozvola. Najčešće dozvole uključuju:
  • Boat Skipper Category A (Voditelj brodice kategorije A): Ova dozvola je za brodove duljine do 7 metara s motorom do snage 15 kW. Vrijedi za unutarnje i obalne vode.
  • Boat Skipper Category B (Voditelj brodice kategorije B): Ova dozvola je za brodove duljine do 30 BT (bruto tona) bez ograničenja snage motora. Vrijedi za obalnu plovidbu i pokriva područje do 12 nautičkih milja od obale ili najbližeg otoka.
  • Yacht Master Category A (Yachtmaster kategorije A): Ova dozvola je za brodove s ukupnom duljinom preko 30 BT i vrijedi za plovidbu do 200 nautičkih milja od obale.
  • Yacht Master Category B (Yachtmaster kategorije B): Ova dozvola je za brodove bez ograničenja duljine ili snage motora i vrijedi za plovidbu širom svijeta.

Iznimke i ostali uvjeti

  • Iznimke za jedrilice Za jedrilice koje koriste samo jedra i nemaju pomoćni motor, ili ako je motor isključen i ne koristi se tijekom plovidbe, mogu vrijediti određene iznimke. Međutim, uvijek se preporučuje imati odgovarajuću dozvolu za slučaj da motor bude potrebno koristiti u hitnim situacijama.
  • Maloljetnici Osobe mlađe od 18 godina mogu upravljati malim brodovima do duljine 7 metara i s motorom do snage 15 kW, ali moraju biti pod nadzorom osobe starije od 18 godina koja ima odgovarajuću dozvolu.



KUĆA NA PRODAJU

Drage

580.000 €



Dobivanje dozvole

Kako biste dobili dozvolu za upravljanje brodom u Hrvatskoj, morate pohađati tečaj i položiti ispit u jednoj od akreditiranih pomorskih škola ili institucija. Ovi tečajevi uključuju teorijski i praktični dio, fokusirajući se na navigaciju, sigurnost na moru i upravljanje brodom.

Poveznice na relevantne institucije

  • Državna uprava za pomorski promet (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture): Informacije o zahtjevima za dozvole i registraciju brodova. mmpi.gov.hr.
  • Hrvatski jedriličarski savez (Croatian Sailing Federation): Informacije i podrška za jedriličare. www.hjs.hr.


Upravljanje brodovima u Hrvatskoj zahtijeva poštivanje utvrđenih pravila i propisa, uključujući dobivanje odgovarajuće dozvole prema veličini broda i snazi motora. Poznavanje ovih pravila omogućit će vam da sigurno i legalno uživate u plovidbi prekrasnim hrvatskim vodama.

Plovidba u Hrvatskoj je nezaboravno iskustvo, ali je važno biti dobro pripremljen i poznavati lokalnu legislativu i pravila. S ovim vodičem imat ćete pregled potrebnih dozvola, uvjeta sidrenja, naknada i mogućnosti sidrenja. Poštivanjem ovih pravila možete uživati u sigurnom i ugodnom odmoru na brodu u jednoj od najljepših obalnih regija na svijetu.

KUĆA NA PRODAJU

Gajac

700.000 €