VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Porez na dohodak od najma nekretnina u Hrvatskoj

U cijelom Europskom gospodarskom prostoru, odnosno u Europskoj uniji, ne postoje strogo ujednačena pravila koja bi određivala način na koji treba oporezivati dohodak državljana zemalja EU koji posluju izvan granica svoje domovine.

Međutim, zemlja u kojoj je vlasnik nekretnine u Hrvatskoj porezni rezident, obično može oporezivati dohodak od poslovanja koji proizlazi iz nekretnina ili drugih izvora, ili dobit od prodaje nekretnina, kao i one koje primite u bilo kojoj drugoj zemlji izvan vaše domovine.

Porezno rezidentstvo, ili gdje oporezovati dohodak

Svaka zemlja drugačije definira poreznog rezidenta, ali obično ćete biti smatrani poreznim rezidentom u zemlji u kojoj boravite dulje od 6 mjeseci u godini. To znači da ćete obično ostati porezni rezident svoje domovine ako u Hrvatskoj provodite manje od 6 mjeseci godišnje.

Dvostruko oporezivanje dohotka

U specifičnim slučajevima obije zemlje vas mogu smatrati poreznim rezidentom istovremeno i mogu od vas zahtijevati plaćanje poreza. Većina zemalja je međutim sklopila takozvani ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji obično određuje, u kojoj zemlji nastaje vaša porezna obveza.

Ako se ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ne odnosi na vas, što nije slučaj Hrvatske i građana EU, preporučujemo da se obratite poreznim stručnjacima u Hrvatskoj ili zemlji gdje nastaje vaša porezna obveza.

KUĆA NA PRODAJU

Makarska

Cijena na upit



Fiktivno porezno domicil

Problem nastaje ako dohodak od najma nekretnine u Hrvatskoj predstavlja većinski dio Vašeg dohotka iz svih zemalja u kojima poslujete. U tom trenutku nastaje takozvani fiktivni porezni domicil, koji vas obvezuje da oporezujete sav svoj dohodak u Hrvatskoj, iako nije nastao na teritoriju Republike Hrvatske.

Zakonodavstvo Europske unije nalaže da bez obzira na to u kojoj ste zemlji smatrani poreznim rezidentom, vaš dohodak treba biti oporezovan na isti način i pod istim uvjetima kao dohodak stanovnika te zemlje. To znači da se oporezivanje dohotka od najma nekretnine pri poreznom domicilu u Hrvatskoj rukovodi istim uvjetima kao za građanina Hrvatske.