VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

kazna za parkiranje Hrvatska

Vozači već nekoliko godina primaju pisma s kaznama iz Hrvatske, čak i u slučajevima kada je kazna već plaćena na licu mjesta. Iznosi ponekad dosežu do 500 eura. Pravnici europskih autoklubova informiraju kako pogođeni mogu reagirati. Evo nekoliko kratkih informacija:
  • Parkirne kazne mogu se izvršiti i u inozemstvu.
  • Previsoki troškovi pravnih zastupnika su neopravdani.
  • Jeste li primili pismo? Odmah potražite pravnu pomoć.
  • Parkiranje: Što trebate znati

    Plaćena parkirna mjesta u Hrvatskoj označena su znakovima. Plaćanje se vrši gotovinom na parkirnom automatu ili putem SMS-a, ali samo s hrvatskom SIM karticom. Privatne tvrtke, kao što je Pula Parking, angažirane su od strane lokalne samouprave za nadzor parkirališta. Oni koji ne parkiraju pravilno ili prekorače vrijeme parkiranja, ne dobivaju kaznu, već račun s građanskopravnim zahtjevom od oko 20 eura. Taj račun zatim se stavlja na vjetrobransko staklo vozila.

    Što ako ne platim kaznu?

    Tvrtke za nadzor parkirnih mjesta angažiraju hrvatske odvjetničke urede (ponekad i strane) ili agencije za naplatu dugova kako bi utvrdile vlasnika vozila i naplatile zahtjev.

    Kolika može biti kazna za parkirni prekršaj?

    Pisma upućena pogođenim vlasnicima vozila sadrže osim samog parkirnog zahtjeva i visoke troškove za odvjetnike ili agencije za naplatu, kao i troškove utvrđivanja vlasnika i prevođenja. Ti troškovi daleko premašuju iznos samog parkirnog zahtjeva. Zahtjevi mogu doseći iznose do 500 eura.

    Kada kazna zastarijeva?

    Zastarijeva nakon pet godina od dana parkiranja. Stoga čuvajte svoje parkirne karte najmanje pet godina. Samo tako kasnije možete dokazati da ste pravilno parkirali svoje vozilo.

    KUĆA NA PRODAJU

    Gornje Sitno

    430.000 €



    Jeste li primili pismo - što sada?

    Protiv zahtjeva za plaćanje možete, ako je primjenjivo, podnijeti prigovor: * Parkirni zahtjev već je plaćen na licu mjesta ili nakon povratka putem bankovnog prijenosa (priložite kopije potvrda o uplati). * Vozilo nije bilo na mjestu događaja (priložite izjave svjedoka, fotografije, dokaze). * Zahtjev je zastario (prošlo je više od 5 godina).

    Pisma na hrvatskom jeziku?

    Ako primite službeno pismo od hrvatske vlasti, hrvatskog suda ili odvjetničkog ureda koje vam nije razumljivo, najbolje je da se izravno obratite odvjetniku.
    Ako imate osiguranje pravne zaštite, trebali biste unaprijed provjeriti sa svojim osiguravateljem pravne zaštite hoće li pokriti troškove zastupanja.

    Kako još možete reagirati?

    Ako želite platiti i izvan suda riješiti spor, najbolje je kontaktirati agenciju za naplatu/odvjetnički ured. Predložite iznos između 50 i 100 eura kao prijedlog za izvan sudsku nagodbu.

    Jesu li kazne u inozemstvu izvršne?

    Pravomoćna građanskopravna presuda zbog parkirnog prekršaja može se u inozemstvu provesti do krajnje mjere ovrhe. Važno je da nakon primitka sudskih pisama ili europskog platnog naloga iz Hrvatske odmah potražite pravnu pomoć.