VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Porez na nekretnine 2025 Hrvatska

Vlada priprema značajnu promjenu poreznog sustava usmjerenog na nekretnine, što je nedavno potvrdio ministar financija Marko Primorac. Ovaj novi porezni režim bit će uveden kroz transformaciju postojećeg poreza na kuće za odmor, koji će se proširiti na širi porez na nekretnine. Cilj ove promjene je smanjiti porezno opterećenje rada i povećati ga na nekretnine, što bi trebalo donijeti više pravednosti u porezni sustav.

Jedan od glavnih aspekata novog poreza je da se neće odnositi na nekretnine koje se koriste za stanovanje ili su dugoročno iznajmljene. Prema ministru financija, porez neće plaćati onaj tko svoju nekretninu iznajmljuje najmanje deset mjeseci u godini. Time vlada nastoji potaknuti dugoročne najmove i osigurati da ljudi koji svoje nekretnine koriste za vlastito stanovanje ili ih dugoročno iznajmljuju, ne budu opterećeni dodatnim troškovima.

Ključna novost je značajno povećanje poreznih stopa. Dosadašnja gornja granica poreza na nekretnine, koja je iznosila 5 eura po kvadratnom metru, mogla bi se udvostručiti na 10 eura po kvadratnom metru. Ovo povećanje će najviše utjecati na vlasnike rekreacijskih objekata i drugih kuća, koji će se morati suočiti s znatno većim poreznim opterećenjem nego do sada. Oni koji svoje rekreacijske nekretnine koriste samo povremeno ili ih kratkoročno iznajmljuju, morat će ubuduće plaćati ovaj viši porez.

Vlada također planira da se porez na nekretnine počne naplaćivati i u onim općinama koje ga dosad nisu naplaćivale. To znači da će se proširiti porezna baza i više općina će biti obvezno uvesti ovaj porez. Osim toga, očekuje se da će se povećati ne samo gornja, već i donja granica poreza, što znači da će i manji objekti biti podložni većem poreznom opterećenju.

Ministar Primorac je također kritizirao trenutno nisko porezno opterećenje, osobito kod kratkoročnih najma u turističkim područjima, nazivajući ga „smiješnim“. Prema njemu, sadašnji sustav stvara svojevrsne „porezne oaze“ za vlasnike nekretnina, koji koriste povoljne porezne uvjete bez obzira na stvarnu vrijednost i korištenje svojih nekretnina. Povećanje poreza je, prema ministru, nužno kako bi se stvorio pravedniji i održiviji ekonomski model koji će odgovarati aktualnim potrebama društva.

Osim toga, Primorac je pojasnio da će se obveznik poreza na nekretnine određivati svake godine u ožujku, na temelju stanja u tekućoj godini. Ako vlasnik nekretnine ima sklopljen ugovor o dugoročnom najmu na najmanje deset mjeseci u godini, neće morati plaćati ovaj porez. Time vlada nastoji motivirati vlasnike nekretnina da svoje nekretnine koriste učinkovito i dugoročno ih iznajmljuju, čime bi se potaknuo tržište najma stanova.

Ovaj novi porezni sustav donosi značajne promjene koje će utjecati na širok spektar vlasnika nekretnina, osobito onih koji posjeduju rekreacijske objekte ili druge kuće. Vlada očekuje da će ove promjene donijeti ne samo povećanje prihoda u državni proračun, već i veću pravednost u poreznom sustavu i potporu dugoročnom najmu nekretnina, što bi u konačnici trebalo pridonijeti boljoj dostupnosti stanovanja za građane.