VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Daň z nemovitosti 2025 Chorvatsko

Vláda připravuje zásadní změnu v daňovém systému zaměřeném na nemovitosti, což nedávno potvrdil ministr financí Marko Primorac. Tento nový daňový režim bude zaveden prostřednictvím transformace současné daně na rekreační domy, která se rozšíří na širší daň z nemovitostí. Cílem této změny je snížit daňové zatížení práce a zvýšit ho na nemovitosti, což má přinést více rovnosti do daňového systému.

Jedním z hlavních aspektů nové daně je, že se nebude vztahovat na nemovitosti, které jsou využívány k bydlení nebo jsou dlouhodobě pronajímány. Podle ministra financí nebude daň platit ten, kdo svou nemovitost pronajímá alespoň deset měsíců v roce. Tím se snaží vláda podpořit dlouhodobé pronájmy a zajistit, že lidé, kteří své nemovitosti využívají pro vlastní bydlení nebo je dlouhodobě pronajímají, nebudou zatíženi dalšími náklady.

Zásadní novinkou je výrazné zvýšení daňových sazeb. Dosavadní horní hranice daně z nemovitosti, která činila 5 eur za metr čtvereční, by se mohla zdvojnásobit na 10 eur za metr čtvereční. Toto zvýšení bude mít největší dopad na majitele rekreačních objektů a druhých domů, kteří budou muset čelit podstatně vyššímu daňovému zatížení než dosud. Ti, kteří své rekreační nemovitosti využívají jen příležitostně nebo je krátkodobě pronajímají, budou muset nově tuto vyšší daň odvádět.

Vláda rovněž plánuje, že se daň na nemovitosti začne vybírat i v těch obcích, které ji dosud nevybíraly. To znamená, že se rozšíří daňová základna a více obcí bude povinno tuto daň zavést. Kromě toho se očekává, že se zvýší nejen horní, ale i dolní hranice daně, což znamená, že i menší nemovitosti budou podléhat vyššímu daňovému zatížení.

Ministr Primorac zároveň kritizoval současné nízké daňové zatížení, zejména u krátkodobých pronájmů v turistických oblastech, a označil ho za „směšné“. Podle něj současný systém vytváří jakési „daňové oázy“ pro majitele nemovitostí, kteří využívají výhodné daňové podmínky bez ohledu na skutečnou hodnotu a využití svých nemovitostí. Zvýšení daně je tedy podle ministra nezbytné k tomu, aby se vytvořil spravedlivější a udržitelný ekonomický model, který bude odpovídat aktuálním potřebám společnosti.

Navíc Primorac upřesnil, že plátce daně z nemovitosti bude určován každoročně v březnu, a to na základě stavu v aktuálním roce. Pokud bude mít majitel nemovitosti uzavřenou smlouvu o dlouhodobém pronájmu na minimálně deset měsíců v roce, nebude muset tuto daň platit. Tím se vláda snaží motivovat vlastníky nemovitostí k tomu, aby své nemovitosti využívali efektivně a dlouhodobě je pronajímali, čímž by se podpořil trh s nájemním bydlením.

Tento nový daňový systém tak přináší výrazné změny, které ovlivní širokou škálu vlastníků nemovitostí, zejména těch, kteří vlastní rekreační objekty nebo druhé domy. Vláda si od těchto změn slibuje nejen zvýšení příjmů do státního rozpočtu, ale také větší spravedlnost v daňovém systému a podporu dlouhodobého pronájmu nemovitostí, což má v konečném důsledku přispět k lepší dostupnosti bydlení pro občany.