VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

dane chorvatsko 2024

Od 1. ledna 2024 dochází v Chorvatsku k několika významným změnám v daňových předpisech, které se dotýkají i daní z nemovitostí. Tyto změny jsou součástí širší reformy zaměřené na zlepšení daňového systému a zvýšení daňových příjmů. Zde je přehled hlavních změn týkajících se daní z nemovitostí:

Zvýšení daňových sazeb

Jednou z hlavních změn je zvýšení daňových sazeb na příjmy z nemovitostí. Daň z příjmů z nájmu se zvýší z 10 % na 12 %. Pro příjmy z nemovitostních práv a z prodeje nemovitostí se sazba daně zvyšuje z 20 % na 24 %.

Důsledky pro vlastníky nemovitostí

Pro vlastníky nemovitostí tyto změny znamenají zvýšené daňové zatížení, zvláště pokud se jedná o pronájem nebo prodej nemovitostí. Zvýšené daňové sazby mohou vést k vyšším nákladům na udržení a správu nemovitostí, což by mohlo mít dopad na ceny nájmů a hodnoty nemovitostí.

Zvýšení daně z nemovitosti

Kromě zvýšení daňových sazeb na příjmy z nemovitostí byly zavedeny také specifické změny týkající se samotné daně z nemovitosti. Nové předpisy stanovují vyšší hodnoty daní pro různé typy nemovitostí, včetně obytných, komerčních a průmyslových nemovitostí. Tato opatření mají za cíl zvýšit daňové příjmy z nemovitostního sektoru a podpořit efektivnější využívání nemovitostních aktiv. Zvýšení daně z nemovitostí může také motivovat vlastníky k lepšímu udržování a využívání jejich majetku, což by mohlo vést k celkovému zlepšení kvality nemovitostního trhu v Chorvatsku.

APARTMÁN NA PRODEJ

Hvar

260.000 €



Tyto změny jsou součástí širší strategie chorvatské vlády na zlepšení daňového systému a zvýšení daňových příjmů, které budou použity na financování různých veřejných služeb a infrastruktury. Pro více informací a podrobnosti o změnách daňových předpisů navštivte stránky KPMG, Crowe Croatia nebo Expat in Croatia.