VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

pobytová taxa Chorvatsko

Pokud máte dům nebo apartmán na chorvatském pobřeží, pravděpodobně jste si všimli, že kovové části nejen domu rezaví rychleji než jinde. Tento jev je způsoben kombinací několika faktorů typických pro pobřežní prostředí, které urychlují proces koroze. Abychom pochopili, proč tomu tak je, je důležité podívat se na vědecké pozadí tohoto jevu.

Vysoká vlhkost vzduchu

Pobřežní oblasti se vyznačují vysokou vlhkostí vzduchu, která je hlavním katalyzátorem koroze. Koroze je chemická reakce mezi kovem, kyslíkem a vodou (či vlhkostí), která vede k tvorbě oxidu železa, tedy rzi. Vysoká vlhkost na pobřeží znamená, že kovové povrchy jsou často vystaveny vlhkému prostředí, což urychluje tento proces.

Slaný vzduch a solné částice

Dalším významným faktorem je přítomnost soli ve vzduchu. Mořská voda je bohatá na soli, zejména chlorid sodný, a tyto soli se odpařují spolu s vodou a jsou přenášeny větrem. Když se solné částice dostanou na kovové povrchy, absorbují vlhkost z okolního vzduchu a vytvářejí ideální podmínky pro korozi. Chloridové ionty v soli mohou proniknout do ochranných vrstev kovu a urychlit jeho oxidaci.

Změny teploty

Pobřežní oblasti často zažívají výrazné změny teploty mezi dnem a nocí. Tyto změny mohou vést ke kondenzaci vlhkosti na površích kovů, což opět přispívá k jejich rezivění. Rychlé střídání teplot také způsobuje roztažení a smršťování materiálů, což může narušit ochranné povrchové vrstvy kovů a tím zvýšit riziko koroze.

Jak chránit kovové části domu na pobřeží

Když víme, proč kovy na pobřeží rezaví rychleji, je důležité vědět, jak tomuto procesu předcházet. Zde je několik osvědčených postupů

DŮM K PRONÁJMU

Pučišća

1.200 €



Používejte nerezovou ocel

Při výběru kovových materiálů upřednostněte nerezovou ocel, která je odolnější vůči korozi. Nejlepší volbou je ocel s označením 18-8, která obsahuje 18 % chromu a 8 % niklu, což zajišťuje vysokou odolnost proti rzi​. Pravidelné mytí kovových částí: Pravidelné mytí kovových povrchů je nezbytné, aby se odstranily usazeniny soli a vlhkosti, které by mohly urychlit proces koroze​.

Ošetření povrchu ochranným nátěrem

Nanesení ochranného nátěru, jako je antikorozní barva nebo speciální nátěry pro pobřežní oblasti, může výrazně prodloužit životnost kovových částí. Před nanesením nového nátěru se ujistěte, že je povrch čistý a bez rzi​​.

Galvanizace

Zvažte použití galvanizovaných kovů, které jsou pokryté vrstvou zinku. Tento proces zabraňuje přímému kontaktu kovu s vlhkostí a vzduchem, což výrazně zpomaluje proces koroze​.

Používání krytů a ochranných plachet

Zakrývání venkovního nábytku, grilů a dalších kovových předmětů ochrannými plachtami nebo jejich uskladnění v uzavřených prostorách pomáhá chránit kov před vlivy prostředí​.

Údržba pravidelnou kontrolou

Pravidelně kontrolujte kovové části domu na známky koroze. Pokud objevíte rez, okamžitě ji odstraňte a znovu ošetřete ochranným nátěrem​.

Použití dehumidifikátorů a větrání

Snížení vlhkosti v interiéru pomocí odvlhčovačů a větráků v kuchyni a koupelně může pomoci snížit riziko koroze kovových částí uvnitř domu​.

Používání ochranných přípravků proti korozi

Existují speciální přípravky, které lze aplikovat na kovové povrchy pro prevenci koroze. Tyto inhibitory koroze vytvoří ochrannou vrstvu, která zpomalí proces rezivění​.

Vyhněte se poškození povrchu

I drobné škrábance mohou být vstupní branou pro vlhkost a způsobit rez. Proto je důležité minimalizovat riziko poškrábání kovových částí a včas opravit jakékoli poškození povrchu​.

Výměna materiálů za méně náchylné k rezivění

Pokud je to možné, zvažte použití alternativních materiálů, jako je plast, dřevo nebo kompozitní materiály, které jsou méně náchylné k rezivění než kov​ Těmito opatřeními můžete výrazně snížit riziko koroze kovových částí vašeho domu na pobřeží a udržet tak svůj majetek v dobrém stavu po dlouhá léta. Největší problém se rzí se však projeví na venkovních zařízeních, především pak venkovních jednotek klimatizace.

Klimatizační jednotky umístěné v přímořských oblastech jsou vystaveny extrémním podmínkám, které mohou urychlit korozi, zejména kvůli vysoké vlhkosti a slanému vzduchu. Existuje však několik kroků, jak ochránit venkovní jednotku klimatizace před rezivěním.

pobytová taxa Chorvatsko

Použijte antikorozní nátěr

Jedním z nejlepších způsobů, jak chránit venkovní jednotku klimatizace, je aplikace antikorozního nátěru na všechny kovové povrchy. Tento nátěr vytváří ochrannou bariéru mezi kovem a agresivními prvky prostředí. Před aplikací nátěru je důležité jednotku vyčistit a odstranit případnou rzi​.

Pravidelné oplachování a čištění

Pravidelné oplachování jednotky sladkou vodou pomáhá odstranit usazeniny soli, které se mohou akumulovat na kovových částech. Tím se výrazně snižuje riziko koroze. Doporučuje se oplachovat jednotku alespoň jednou týdně během letní sezóny​.

Použití ochranných krytů

Když není klimatizační jednotka v provozu, je dobré ji chránit ochranným krytem, který zamezí přímému kontaktu s vlhkostí a solí. Kryty by měly být prodyšné, aby se zabránilo kondenzaci vlhkosti uvnitř krytu​.

Aplikace inhibitorů koroze

Existují speciální inhibitory koroze, které lze aplikovat na kovové části venkovní jednotky. Tyto produkty vytvářejí další ochrannou vrstvu, která brání vzniku rzi. Některé inhibitory lze nanášet jako sprej, což usnadňuje jejich aplikaci na těžko dostupná místa​.

Galvanizace nebo nerezové materiály

Pokud je to možné, vyberte venkovní jednotku vyrobenou z galvanizovaných materiálů nebo nerezové oceli. Tyto materiály jsou mnohem odolnější vůči korozi. Galvanizace zahrnuje potažení kovu vrstvou zinku, která zabraňuje přímému kontaktu kovu s vlhkostí​.

Umístění jednotky na chráněné místo

Umístěte venkovní jednotku na chráněné místo, například pod přístřešek nebo na místo, které není přímo vystaveno dešti a slanému větru. Tento jednoduchý krok může výrazně snížit expozici korozivním prvkům​.

Pravidelné kontroly a údržba

Provádějte pravidelné kontroly a údržbu klimatizační jednotky. Při kontrole se zaměřte na možné známky koroze a okamžitě zasáhněte, pokud nějaké naleznete. Preventivní údržba může zahrnovat i opravu jakýchkoliv poškození ochranného nátěru​.

Těmito opatřeními můžete výrazně prodloužit životnost venkovní klimatizační jednotky a zajistit její spolehlivý provoz i v náročných přímořských podmínkách.

DŮM NA PRODEJ

Pula

394.000 €