VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Zašto sve u kući na obali mora zahrđa i kako to spriječiti

Ako imate kuću ili apartman na hrvatskoj obali, vjerojatno ste primijetili da metalni dijelovi ne samo kuće hrđaju brže nego drugdje. Ovaj fenomen uzrokovan je kombinacijom nekoliko čimbenika tipičnih za obalno okruženje, koji ubrzavaju proces korozije. Da bismo razumjeli zašto se to događa, važno je pogledati znanstvenu pozadinu ovog fenomena.

Visoka vlažnost zraka

Obalna područja karakterizira visoka vlažnost zraka, koja je glavni katalizator korozije. Korozija je kemijska reakcija između metala, kisika i vode (ili vlage), koja dovodi do stvaranja željeznog oksida, odnosno hrđe. Visoka vlažnost na obali znači da su metalne površine često izložene vlažnom okruženju, što ubrzava ovaj proces.

Slani zrak i solne čestice

Još jedan značajan faktor je prisutnost soli u zraku. Morska voda bogata je solima, posebno natrijevim kloridom, a te soli isparavaju zajedno s vodom i prenose se vjetrom. Kada solne čestice dođu na metalne površine, apsorbiraju vlagu iz okolnog zraka i stvaraju idealne uvjete za koroziju. Ioni klorida u soli mogu prodrijeti u zaštitne slojeve metala i ubrzati njegovu oksidaciju.

Promjene temperature

Obalna područja često doživljavaju značajne promjene temperature između dana i noći. Ove promjene mogu dovesti do kondenzacije vlage na površinama metala, što također doprinosi njihovom hrđanju. Brze promjene temperature također uzrokuju širenje i skupljanje materijala, što može narušiti zaštitne površinske slojeve metala i time povećati rizik od korozije.

Kako zaštititi metalne dijelove kuće na obali

Kada znamo zašto metali na obali hrđaju brže, važno je znati kako spriječiti ovaj proces. Evo nekoliko provjerenih postupaka

KUĆA NA PRODAJU

Bol

399.000 €



Koristite nehrđajući čelik

Pri odabiru metalnih materijala preferirajte nehrđajući čelik, koji je otporniji na koroziju. Najbolji izbor je čelik s oznakom 18-8, koji sadrži 18% kroma i 8% nikla, što osigurava visoku otpornost na hrđu. Redovito pranje metalnih dijelova: Redovito pranje metalnih površina neophodno je kako bi se uklonile naslage soli i vlage koje bi mogle ubrzati proces korozije.

Obrada površine zaštitnim premazom

Nanošenje zaštitnog premaza, poput antikorozivne boje ili specijalnih premaza za obalna područja, može značajno produžiti vijek trajanja metalnih dijelova. Prije nanošenja novog premaza, provjerite je li površina čista i bez hrđe.

Galvanizacija

Razmotrite korištenje galvaniziranih metala koji su prekriveni slojem cinka. Ovaj proces sprječava izravan kontakt metala s vlagom i zrakom, što značajno usporava proces korozije.

Korištenje pokrivača i zaštitnih cerada

Pokrivanje vanjskog namještaja, roštilja i drugih metalnih predmeta zaštitnim ceradama ili njihovo skladištenje u zatvorenim prostorima pomaže u zaštiti metala od utjecaja okoliša.

Održavanje redovitim pregledom

Redovito provjeravajte metalne dijelove kuće na znakove korozije. Ako primijetite hrđu, odmah je uklonite i ponovno obradite zaštitnim premazom.

Korištenje odvlaživača zraka i ventilacije

Smanjenje vlage u unutrašnjosti pomoću odvlaživača zraka i ventilatora u kuhinji i kupaonici može pomoći u smanjenju rizika od korozije metalnih dijelova unutar kuće.

Korištenje zaštitnih sredstava protiv korozije

Postoje posebna sredstva koja se mogu nanijeti na metalne površine za prevenciju korozije. Ovi inhibitori korozije stvaraju zaštitni sloj koji usporava proces hrđanja.

Izbjegavajte oštećenja površine

Čak i male ogrebotine mogu biti ulazna točka za vlagu i uzrokovati hrđu. Stoga je važno minimalizirati rizik od ogrebotina na metalnim dijelovima i pravovremeno popraviti bilo kakva oštećenja površine.

Zamjena materijala za manje podložne hrđanju

Ako je moguće, razmotrite korištenje alternativnih materijala poput plastike, drveta ili kompozitnih materijala koji su manje podložni hrđanju od metala. Ovim mjerama možete značajno smanjiti rizik od korozije metalnih dijelova vašeg doma na obali i održati svoju imovinu u dobrom stanju dugi niz godina. Najveći problem s hrđom ipak će se pojaviti na vanjskim uređajima, prvenstveno na vanjskim jedinicama klima uređaja.

Klima uređaji postavljeni u primorskim područjima izloženi su ekstremnim uvjetima koji mogu ubrzati koroziju, posebno zbog visoke vlage i slanog zraka. Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili vanjsku jedinicu klima uređaja od hrđanja.

Zašto sve u kući na obali mora zahrđa i kako to spriječiti

Koristite antikorozivni premaz

Jedan od najboljih načina da zaštitite vanjsku jedinicu klima uređaja je primjena antikorozivnog premaza na sve metalne površine. Ovaj premaz stvara zaštitnu barijeru između metala i agresivnih elemenata okoliša. Prije nanošenja premaza važno je očistiti jedinicu i ukloniti eventualnu hrđu.

Redovito ispiranje i čišćenje

Redovito ispiranje jedinice slatkom vodom pomaže ukloniti naslage soli koje se mogu akumulirati na metalnim dijelovima. Time se značajno smanjuje rizik od korozije. Preporuča se ispiranje jedinice barem jednom tjedno tijekom ljetne sezone.

Korištenje zaštitnih pokrivača

Kada klima uređaj nije u upotrebi, dobro je zaštititi ga pokrivačem koji će spriječiti izravan kontakt s vlagom i soli. Pokrivači bi trebali biti prozračni kako bi se spriječila kondenzacija vlage unutar pokrivača.

Primjena inhibitora korozije

Postoje posebni inhibitori korozije koji se mogu primijeniti na metalne dijelove vanjske jedinice. Ovi proizvodi stvaraju dodatni zaštitni sloj koji sprječava nastanak hrđe. Neki inhibitori mogu se nanijeti u obliku spreja, što olakšava njihovu primjenu na teško dostupnim mjestima.

Galvanizacija ili nehrđajući materijali

Ako je moguće, odaberite vanjsku jedin Odaberite vanjsku jedinicu izrađenu od galvaniziranih materijala ili nehrđajućeg čelika. Ovi materijali su mnogo otporniji na koroziju. Galvanizacija uključuje premazivanje metala slojem cinka, što sprječava izravan kontakt metala s vlagom.

Postavljanje jedinice na zaštićeno mjesto

Postavite vanjsku jedinicu na zaštićeno mjesto, primjerice ispod nadstrešnice ili na mjesto koje nije izravno izloženo kiši i slanom vjetru. Ovaj jednostavan korak može značajno smanjiti izloženost korozivnim elementima.

Redoviti pregledi i održavanje

Redovito provodite preglede i održavanje klima uređaja. Tijekom pregleda obratite pažnju na moguće znakove korozije i odmah poduzmite mjere ako ih uočite. Preventivno održavanje može uključivati i popravak bilo kakvih oštećenja zaštitnog premaza. Ovim mjerama možete značajno produžiti vijek trajanja vanjske jedinice klima uređaja i osigurati njen pouzdan rad čak i u zahtjevnim primorskim uvjetima.

KUĆA NA PRODAJU

Pula

109.000 €