VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Održavanje klima uređaja prije turističke sezone

S nadolazećom turističkom sezonom u Hrvatskoj raste interes za najmom nekretnina. Za vlasnike hrvatskih nekretnina važno je osigurati da njihovi objekti budu atraktivni turistima. Jedan od ključnih faktora koji može značajno utjecati na uspjeh najma je prisutnost klima uređaja. U vrućim ljetnim mjesecima gosti ne mogu zamisliti smještaj bez klima uređaja. Stoga je neophodno ne samo imati klima uređaj, već i pravilno se brinuti o njemu. Što podrazumijeva održavanje klima uređaja i koje korake vlasnici nekretnina trebaju poduzeti kako bi njihov klima uređaj radio učinkovito i pouzdano?

Redoviti servis i čišćenje klima uređaja produžuju njegov vijek trajanja

Klima uređaji, kao i svaki drugi tehnički uređaj, zahtijevaju redovito održavanje. Redovitim održavanjem osiguravate da klima uređaj radi učinkovito, ekonomično i obavlja svoju funkciju. Redoviti pregledi i čišćenje klima uređaja mogu spriječiti ozbiljne probleme koji bi mogli dovesti do skupih popravaka.

Čišćenje filtra klima uređaja je osnovno

Klima uređaji ne samo da hlade ili griju, već i čiste zrak. U okruženjima s većom količinom prašine, poput kuća s kućnim ljubimcima, prostorija s tepisima ili nekretnina u središtima gradova i industrijskim područjima, filtere je potrebno češće provjeravati. Preporučuje se to činiti najmanje dva puta godišnje, idealno u proljeće i jesen. Začepljeni filteri povećavaju potrošnju energije i smanjuju učinkovitost sustava.

Što možete učiniti sami

Mnoge osnovne zadatke održavanja klima uređaja možete obaviti sami. Svaki klima uređaj sadrži filter koji hvata čestice prašine. Taj se filter može lako izvaditi i očistiti prema uputama proizvođača. Filter možete isprati mlakom vodom, koristiti blagu sapunsku otopinu ili ga očistiti usisavačem. Nakon čišćenja filter ponovno postavite i ne zaboravite obrisati cijelu jedinicu vlažnom krpom, uključujući vanjsku jedinicu.

Koliko često mijenjati ugljične filtre

Osim običnih filtera, klima uređaj može sadržavati i ugljične filtere koji uklanjaju mirise. Ove filtere potrebno je mijenjati otprilike svakih šest mjeseci jer se ne mogu čistiti. U nekim klima uređajima koriste se i posebni filteri koji ograničavaju protok organskih tvari, bakterija i alergena. I ove filtre potrebno je redovito mijenjati.

Primjer lošeg održavanja

Ako klima uređaj ne održavate redovito, može doći do značajnog smanjenja njegove učinkovitosti. Klima uređaj koji nije očišćen pet godina može raditi sa samo 5-10% svog kapaciteta i zahtijevati intervenciju stručnjaka. U takvom slučaju potrebno je rastaviti cijelu unutarnju jedinicu i temeljito je očistiti. Stoga je redovito održavanje ključno.

Stručni servis klima uređaja

Osim osnovnog održavanja koje možete obaviti sami, preporučljivo je osigurati stručni servis klima uređaja jednom do dva puta godišnje. Stručni servis uključuje:

- Potpuno ispitivanje funkcionalnosti i dijagnostika
- Čišćenje filtera i provjera elektroinstalacija
- Čišćenje vanjske i unutarnje jedinice kemijskim sredstvima
- Čišćenje odvodnih cijevi i plastičnih dijelova
- Provjera i nadopunjavanje rashladnog sredstva
- Provjera nepropusnosti rashladnog kruga i tlaka


Ove zadatke treba obavljati kvalificirani tehničar kako bi se osigurala pravilna funkcionalnost i dug vijek trajanja klima uređaja.



KUĆA NA PRODAJU

Rabac

990.000 €



Za vlasnike nekretnina u Hrvatskoj osiguranje funkcionalnog klima uređaja ključni je faktor uspješnog najma tijekom turističke sezone. Redovitim održavanjem i stručnim servisom možete produžiti vijek trajanja vašeg klima uređaja, održati njegovu učinkovitost i osigurati da vaši gosti budu zadovoljni boravkom. Ne zaboravite da je ulaganje u održavanje klima uređaja ulaganje u zadovoljstvo vaših gostiju, a time i u uspjeh vašeg poslovanja.