VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

pokuta parkovanie chorvátsko

Vodiči už niekoľko rokov dostávajú listy s pokutou z Chorvátska, a to aj v prípadoch, keď už bola pokuta uhradená na mieste. Sumy sa niekedy pohybujú až do výšky 500 eur. Právnici európskych autoklubov informujú, ako môžu postihnutí reagovať. Na začiatok uvádzame pár stručných informácií
  • Parkovacie pokuty môžu byť v zahraničí tiež vymáhateľné.
  • Príliš vysoké náklady na právnych zástupcov sú neoprávnené.
  • Dostali ste list? Okamžite vyhľadajte právnu pomoc.
  • Parkovanie: Čo je dobré vedieť

    Platené parkovacie miesta sú v Chorvátsku označené značkami. Platba sa vykonáva v hotovosti na parkovacom automate alebo pomocou SMS, avšak iba s chorvátskou SIM kartou. Súkromné firmy, ako napríklad Pula Parking, sú poverené miestnou samosprávou na monitorovanie parkovísk. Tí, ktorí nenájdu riadne parkovanie alebo prekročia dobu parkovania, nedostanú pokutu, ale účet s občianskoprávnou požiadavkou vo výške približne 20 eur. Tento účet sa potom nachádza na prednom skle vozidla.

    Čo keď pokutu nezaplatím

    Firmy pre dohľad nad parkovacími miestami poverujú chorvátske advokátske kancelárie (niekedy dokonca zahraničné) alebo aj inkasné kancelárie so zistením majiteľa vozidla a vymáhaním požiadavky.

    Ako vysoký môže byť trest za parkovací priestupok?

    Listy určené postihnutým majiteľom vozidiel obsahujú okrem samotnej parkovacej požiadavky aj vysoké náklady na advokátov alebo inkasá a náklady na zistenie majiteľa a preklad. Tieto náklady ďaleko presahujú sumu samotnej parkovacej požiadavky. Tu môžu požiadavky dosahovať až do výšky 500 eur.

    Kedy je pokuta premlčaná?

    Zaniká po piatich rokoch odo dňa parkovania. Preto si nechajte parkovacie lístky aspoň päť rokov. Len tak môžete neskôr dokázať, že ste vozidlo zaparkovali riadne.

    DOM NA PREDAJ

    Split

    360.000 €



    Prišiel vám list - čo teraz?

    Proti výzve na platbu môžete, ak je to vhodné, podať námietku: * Parkovacia požiadavka bola už uhradená priamo na mieste alebo po návrate prostredníctvom bankového prevodu (priložte kópie platobných dokladov). * Vozidlo sa na mieste nenachádzalo (priložte svedecké výpovede, fotografie, doklady). * Požiadavka zanikol (uplynulo viac ako 5 rokov).

    Listy v chorvátčine?

    Ak dostanete oficiálny list od chorvátskeho úradu, chorvátskeho súdu alebo advokátskej kancelárie, ktorý je pre vás nezrozumiteľný, najlepšie sa obráťte priamo na advokáta.
    Ak máte poistenie právnej ochrany, mali by ste si vopred objasniť s vašim poisťovateľom právnej ochrany, či pokryje náklady na zastúpenie.

    Ako inak môžete reagovať?

    Pokiaľ chcete zaplatiť a mimo súdne urovnať spor, potom je najlepšie kontaktovať inkasnú kanceláriu/kancelária právnika. Navrhnite čiastku medzi 50 a 100 eurami ako návrh na mimosúdne vyrovnanie.

    Sú pokuty v zahraničí vymáhateľné?

    Právoplatné občianskoprávne rozhodnutie kvôli parkovaciemu priestupku môže byť v zahraničí riešené v krajnom prípade až exekučne. Je dôležité, aby sa po obdržaní listov od súdu alebo európskeho platobného rozkazu z Chorvátska okamžite vyhľadala právna pomoc.