VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Daň z nehnuteľností 2025

Ministerstvo hospodárstva: Zvažovaná daň z nehnuteľností a vnútrostranícke voľby. Minister hospodárstva Ante Šušnjar nedávno poskytol rozhovor pre Dnevnik Nove TV, kde sa venoval aktuálnym otázkam týkajúcim sa plánovanej daňovej reformy, konkrétne dane z nehnuteľností, a tiež blížiacim sa vnútrostraníckym voľbám v Domovinskom hnutí.

Daň z nehnuteľností: Iba návrh, nie skutočnosť

V súvislosti s otázkami o možnom zdanení druhej nehnuteľnosti minister Šušnjar zdôraznil, že ide zatiaľ iba o návrh. „Tento návrh musí prejsť radom krokov, vrátane verejnej konzultácie a niekoľkých čítaní v parlamente, než bude možné ho realizovať,“ uviedol minister. Reagoval tiež na špekulácie o zdanení druhých nehnuteľností a upozornil, že nie je jasné, odkiaľ sa tieto informácie vzali.

Minister ďalej poukázal na problém nevyužitých nehnuteľností, ktorý negatívne ovplyvňuje trh s nájomným bývaním. „Máme veľké množstvo prázdnych nehnuteľností, čo robí dlhodobý prenájom neúnosným. Musíme nájsť rovnováhu medzi ochranou investícií občanov a efektívnym využitím dostupných nehnuteľností,“ uviedol Šušnjar.

Rozlíšenie medzi investíciami do nehnuteľností

Ďalšou kľúčovou otázkou je, či bude štát rozlišovať medzi jednotlivými vlastníkmi nehnuteľností. Šušnjar zdôraznil, že je nutné vytvoriť rozdiel medzi ľuďmi, ktorí vlastnia dve nehnuteľnosti, a tými, ktorí investovali do dvadsiatich. „Ak niekto investoval do dvadsiatich nehnuteľností a tým podporil ekonomiku, musíme nájsť spôsob, ako túto aktivitu oceniť, namiesto toho, aby sme ju trestali,“ povedal minister.

Vnútrostranícke voľby: Transparentnosť a stabilita

Šušnjar tiež odpovedal na otázky týkajúce sa nadchádzajúcich vnútrostraníckych volieb v Domovinskom hnutí, ktoré sa majú konať zajtra. Zdôraznil, že Domovinské hnutie je spoľahlivým partnerom vo vláde, čo sa prejavuje aj v pozitívnych ekonomických ukazovateľoch, ako je rast HDP a pokles inflácie.

Minister odmietol akékoľvek špekulácie o manipulácii vo voľbách a uviedol, že voľby budú maximálne transparentné. „Na voľbách bude prítomných 103 pozorovateľov, ktorí zaistia ich regulárnosť,“ uistil. Odmietol tiež tvrdenia, že by mal vystúpiť zo strany v prípade, že by jeho frakcia vo voľbách prehrala. „Toto nie je vojna, ale súťaž. Ak prehráme, budeme o situácii diskutovať a hľadať najlepšie riešenie pre budúcnosť strany,“ dodal Šušnjar.

Minister Šušnjar verí, že Domovinské hnutie zostane po voľbách stabilnou a konštruktívnou silou v chorvátskej politike. „Nemám strach z poklesu podpory voličov, verím v našu víziu a naše hodnoty,“ uzavrel rozhovor.