VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Fotovoltaická elektráreň v Chorvátsku 2024

Chorvátsko, s bohatým slnečným žiarením a prímorskými oblasťami, ponúka potenciálne výhodné podmienky na inštaláciu fotovoltaických elektrární. Avšak, umiestnenie týchto elektrární na nehnuteľnostiach v prímorských oblastiach so sebou nesie špecifické výzvy. Tento článok analyzuje klady a zápory inštalácie fotovoltaických elektrární v prímorských oblastiach Chorvátska, vrátane ekonomických faktorov, dostupných dotácií a náročnosti na údržbu vzhľadom na podnebie a poveternostné podmienky.

Cena Energií

Cena elektriny v Chorvátsku sa pohybuje okolo 0,13 EUR za kWh pre domácnosti a 0,08 EUR za kWh pre priemyselných odberateľov. Fotovoltaické elektrárne môžu generovať elektrinu za cenu nižšiu ako 0,05 EUR za kWh, čo robí ich inštaláciu ekonomicky výhodnou investíciou.

Dotácia

Chorvátsko poskytuje rôzne formy podpory pre obnoviteľné zdroje energie, vrátane fotovoltaických systémov. Európska únia prostredníctvom programu Horizon 2020 ponúka financovanie až do výšky 70 % nákladov na inštaláciu fotovoltaických elektrární. Chorvátska vláda tiež ponúka dodatočné daňové úľavy a granty.

Prínosy

1. Vysoké množstvo slnečného žiarenia: Primorské oblasti Chorvátska majú priemerne 2600 až 3000 slnečných hodín ročne, čo je ideálne na výrobu solárnej energie.
2. Ekonomická úspora: Investícia do fotovoltaických systémov sa môže vrátiť počas 5-7 rokov vďaka nízkym prevádzkovým nákladom a stabilnej produkcii energie.
3. Ekologické prínosy: Zníženie emisií skleníkových plynov a závislosti na fosílnych palivách.
4. Stabilná produkcia energie: Fotovoltaické systémy poskytujú stabilný a predvídateľný výkon, čo je výhodné pre plánovanie energetických potrieb.

Nevýhody

1. Klimatické podmienky: Slaný vzduch a vysoká vlhkosť môžu urýchliť koróziu kovových častí a znížiť účinnosť solárnych panelov. To zvyšuje náklady na údržbu a môže skrátiť životnosť zariadenia.
2. Poryvy vetra: Silné vetry môžu spôsobiť mechanické poškodenie panelov a montážnych konštrukcií. Inštalácia musí byť robustná a odolná proti vetru, čo zvyšuje počiatočné investičné náklady.
3. Náklady na údržbu: Vyššia frekvencia údržby kvôli usadzovaniu solí a prachu na povrchu panelov, ktoré znižujú ich účinnosť. Potrebná pravidelná údržba zahŕňa čistenie panelov a kontrolu ich integrity.

Náročnosť na údržbu

Fotovoltaické elektrárne v prímorských oblastiach vyžadujú špecifické opatrenia kvôli korozívnym účinkom slaného vzduchu a veterným podmienkam. Niektoré z opatrení zahŕňajú:
1. Antikorózna ochrana: Použitie špeciálnych antikoróznych materiálov a náterov na kovové časti.
2. Pravidelné čistenie: Panelové polia musia byť pravidelne čistené od soli a prachu, čo môže byť nákladné a časovo náročné.
3. Pevné konštrukcie: Konštrukcie musia byť navrhnuté tak, aby odolali silným vetrom, čo zahŕňa použitie robustných materiálov a pevnejších základov.

Umiestnenie fotovoltaických elektrární v prímorských oblastiach Chorvátska ponúka významné ekonomické a ekologické výhody vďaka vysokému množstvu slnečného žiarenia a dostupným dotáciám. Avšak, tieto inštalácie vyžadujú zvýšenú pozornosť k údržbe a odolnosti proti nepriaznivým klimatickým podmienkam, čo môže zvýšiť celkové náklady. Pri správnom plánovaní a využití moderných technológií však môžu byť fotovoltaické elektrárne v týchto oblastiach dlhodobo výnosnou a udržateľnou investíciou.



APARTMÁN NA PREDAJ

Supetar

235.000 €